Mikä on bic koodi? ja miten löydät ne

BIC-koodi ovat välttämättömiä kaikille, joiden on lähetettävä kansainvälisiä maksuja. Maailmanlaajuisesti toimivien yritysten on siis ehkä syytä tietää tästä.

Kerromme kaiken, mitä sinun on tiedettävä BIC-koodeista (tunnetaan myös nimellä SWIFT-koodit), kuten mitä ne ovat, miltä ne näyttävät, miten ne löytyvät ja miten niitä käytetään.

mikä on bic koodi

Mikä on BIC-koodi pankkitoiminnassa?

Pankkitunnuskoodi eli BIC-koodi on 8-11-merkkinen koodi, jota käytetään tietyn pankin tunnistamiseen, kun teet kansainvälisen maksutapahtuman.

Se on melkein kuin pankkisi postinumero, jolla varmistetaan, että rahasi menevät oikeaan paikkaan.

Mikä on SWIFT-koodi? SWIFT on lyhenne sanoista Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, joka on maailmanlaajuinen verkosto, joka käsittelee eri maiden välisiä maksuja.

Onko BIC sama kuin SWIFT-koodi?

Lyhyt vastaus: kyllä.

Termejä käytetään vaihtelevasti, ja ne tarkoittavat täsmälleen samaa asiaa – eri pankit ja rahoituslaitokset ovat vain antaneet niille eri nimet. On myös syytä huomata, että näistä koodeista voidaan käyttää nimityksiä SWIFT/BIC-koodit, BIC/SWIFT-koodit, SWIFT-tunnukset tai SWIFT-tunnukset, mutta käytännössä näillä termeillä ei ole eroa.

Miltä BIC/SWIFT-koodit näyttävät?

Kaikki BIC- ja SWIFT-koodit noudattavat samaa muotoa. Ne ovat 8-11 merkkiä pitkiä ja ne on järjestetty seuraavasti:

AAAABBCCDD

  • AAAA – 4-merkkinen pankkikoodi, joka näyttää lyhennetylta versiolta pankin nimestä.
  • BB – 2-merkkinen maakoodi, joka kertoo, missä maassa pankki sijaitsee.
  • CC – 2-merkkinen sijaintikoodi, joka kertoo, missä pankin pääkonttori sijaitsee.
  • DDD – 3-merkkinen konttorikoodi (valinnainen), joka kertoo, missä kyseinen konttori sijaitsee.

Koska jotkin pankit eivät käytä 3-merkkistä konttorikoodia, niillä on lyhyempi (8-merkkinen) BIC-koodi. Näissä pankeissa konttorikoodi voidaan korvata kolminkertaisella X:llä (esim. MIDLGB22XXX) tai jättää kokonaan pois.

Miten löydän BIC-koodini?

Jos olet vastaanottamassa kansainvälistä maksua, sinun on tiedettävä BIC-koodisi. Löydät sen yleensä pankkitiliotteestasi, mutta jos sinulla ei ole sitä käsilläsi, voit myös kirjautua verkkopankkitilillesi tai soittaa paikalliseen konttoriisi.

Jos olet tekemässä kansainvälistä maksua ja sinun on löydettävä vastaanottajan BIC-numero, voit yksinkertaisesti käyttää BIC/SWIFT-hakua, jonka avulla voit etsiä tiettyjen konttoreiden koodeja tai vahvistaa SWIFT-numeroita lisäturvallisuuden vuoksi.

Lopuksi on tärkeää tarkistaa vastaanottajalta, että sinulle annettu BIC-koodi on oikea, ennen kuin valtuutat maksun. Väärä koodi voi tarkoittaa, että maksu lähetetään takaisin, viivästyy tai menee jopa väärälle tilille.

Onko BIC/SWIFT-numeroiden käytöstä perittävä maksu?

Kyllä, useimmat pankit perivät maksun kansainvälisten maksujen käsittelystä, joten saatat joutua maksamaan jopa 40-50 euroa, kun käytät BIC-numeroa maksamiseen. On myös mahdollista, että kun tilisiirtosi on matkalla, vastaavilta pankeilta peritään käsittelymaksu. Koska SWIFT-numeroita käyttävät pankkisiirrot kulkevat usein 1-3 vastaavan pankin kautta, nämä maksut voivat kasvaa. Lisäksi tiedot käsittelymaksuista on usein piilotettu pienellä painettuun tekstiin, joten voi olla vaikea tietää, kuinka paljon sinulta veloitetaan, kun teet siirron.

Miten BIC/SWIFT-koodit oikeastaan toimivat?

Kun pankit lähettävät kansainvälisiä maksuja, ne käyttävät kirjeenvaihtajapankkien verkostoa. Nämä kirjeenvaihtajapankit työskentelevät yhdessä siirtääkseen rahasi paikasta toiseen, ennen kuin ne lopulta saapuvat vastaanottajalle. BIC-koodeja käytetään varmistamaan, että maksusi menee oikeaan pankkiin. Asiakkaan kannalta prosessi on yksinkertainen. Kun olet saanut vastaanottajan SWIFT-numeron ja varmistanut, että se on oikea, menet paikalliseen konttoriisi ja pyydät tekemään kansainvälisen maksun. Vaihtoehtoisesti voit suorittaa maksun verkkopankkitilisi kautta.

Mistä löydät BIC/SWIFT-koodisi?

BIC/SWIFT-koodisi löytäminen on helppoa: jos lähetät tai vastaanotat rahaa kansainvälisesti, sinulle annetaan automaattisesti yksi koodi. Jos et tiedä, mistä löydät sen, voit yleensä tarkistaa jostakin kolmesta paikasta: tiliotteestasi, verkossa olevasta BIC/SWIFT-työkalusta tai pankistasi.

Menetelmä #1: Pankkitiliotteet

Jotta asia olisi mahdollisimman yksinkertainen, pankit ilmoittavat SWIFT-koodin yleensä tiliotteessasi tilinumeron ja reititysnumeron lähellä. Jos tarvitset BIC/SWIFT-koodin välittömästi, kirjaudu verkkopankkitilillesi ja lataa tuore tiliote. Sen pitäisi löytyä samasta paikasta kuin fyysisellä kopiolla.

Menetelmä #2: BIC/SWIFT-työkalut

Etkö löydä sitä tiliotteestasi tai etkö pääse verkkopankkiisi juuri nyt? On hyviä uutisia – sinulla on muita resursseja, kuten virallinen BIC-koodihaku verkossa.

Voit helposti syöttää pankin tiedot, maan ja sijainnin oikean SWIFT-koodin löytämiseksi. Huomaa kuitenkin, että pankilla voi olla useita SWIFT-koodeja (yleensä yksi per konttori), joten varmista, että käytät oikeaa.

Menetelmä #3: Ota yhteyttä pankkiin

Jos et löydä BIC-numeroasi tai et ole varma, onko sinulla oikea numero, paras toimintasuunnitelmasi on ottaa suoraan yhteyttä rahoituslaitokseen.

Voit myös etsiä ja paikantaa SWIFT-koodin nopeasti pankkisi verkkosivustolta. Löydät sen usein kysytyt kysymykset (FAQ) -osiosta tai käyttämällä hakukenttää.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *