Mikä on pörssi? merkitys ja miten se toimii

Vilkkaassa rahoitusmaailmassa pörssi on mahdollisuuksien ja riskien majakka. Olitpa kokenut sijoittaja tai utelias aloittelija, osakemarkkinoiden perusteiden ymmärtäminen on välttämätöntä. Tässä artikkelissa perehdymme suomalaisen pörssi vivahteisiin, tutkimme sen toimintaa, avaintoimijoita ja sen dynamiikkaan vaikuttavia tekijöitä.

mikä on pörssi

Mikä on pörssi yksinkertaisin sanoin?

pörssi tarkoitetaan markkinoiden ja pörssien kokoelmaa, jossa osakkeita, joukkovelkakirjoja ja muita arvopapereita ostetaan ja myydään säännöllisesti joko muodollisten pörssien tai OTC-markkinoiden kautta. Arvopaperit, jotka on listattu pörssissä ja joilla käydään kauppaa OTC-kaupassa, tunnetaan yhteisnimellä ”listatut arvopaperit”.

Suomessa pääpörssi on Nasdaq Helsinki, jonka omistavat Nasdaq Nordic ja Nasdaq, Inc. Alunperin Helsingin pörssi (Helsingin Pörssi) tunnetun pörssin Nasdaq osti vuonna 2003 ja nimettiin uudelleen Nasdaq Helsinkiksi vuonna 2008.

Tärkeitä asioita suomen pörssi:

 • Yli 200 listattua yritystä, joiden markkina-arvo on yli 270 miljardia euroa
 • Hallitsevat muutamat suuret yhtiöt, kuten Nokia, Sampo ja Fortum
 • Pankki-, televiestintä- ja metsä-/paperiteollisuus hyvin edustettuina
 • Globaalit investointipankit pitävät sitä nousevina markkinoina
 • Kaupankäyntiajat klo 9.00-18.30 Suomen aikaa

Osakkeiden ostaminen ja kaupankäynti Nasdaq Helsingissä antaa sijoittajille mahdollisuuden hyötyä suomalaisten ja monikansallisten yritysten osakeomistuksista. Kuitenkin, kuten kaikkiin arvopaperikauppaan, siihen liittyy myös luontaisia riskejä, jotka kaikki sijoittajat ottavat kantaa.

Miten pörssi toimii?

pörssi tarjoavat ytimenään yrityksille pääsyn pääomaan, joka on kerätty myymällä niiden liiketoiminnan omistusosuuksia, joita kutsutaan osakkeiksi. Ne antavat sijoittajille keinon kasvattaa rahojaan.

Tässä on nopea esittely pörssi toiminnasta:

 • Listalle pääseminen: Yksityiset yritykset tekevät yhteistyötä investointipankkien kanssa listatakseen listautumisannin Nasdaq Helsingin kaltaisessa pörssissä mennäkseen pörssiin. Tämä tarkoittaa osakkeiden luovuttamista sijoittajien ostettavaksi. Hyväksyäkseen yritysten on täytettävä listautumisvaatimukset, jotka liittyvät arvostukseen, kannattavuuteen, hallintoon ja muihin.
 • Kaupankäynti osakkeilla: Kun osakkeet ovat julkisia, sijoittajat voivat ostaa ja myydä osakkeita. Kaupat tapahtuvat välittäjien kautta, jotka helpottavat kauppiaita.
 • Osakekurssien selvitys: Hinnat nousevat, kun osakkeilla on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Ne vähenevät, kun myyjiä on enemmän kuin ostajia. Osakkeen hinta edustaa sitä, mitä sijoittajat yhdessä pitävät tulevien voittojen nykyarvona.
 • Markkinaindeksit: Markkinoiden kokonaiskehityksen mittaamiseen käytetään osakemarkkinaindeksejä, kuten OMX Helsinki 25. Nämä seuraavat tärkeimpien osakkeiden koria tarjotakseen vertailuarvoja.
 • Selvitys ja säilytys: Kulissien takana olevat tahot, kuten European Central Counterparty (EuroCCP), tarjoavat kaupan jälkeisiä palveluita, jotka viimeistelevät transaktiot ja päivittävät osakkeenomistajien tiedot.

Vaikka tämä on liian yksinkertaistettu, se kattaa perusekosysteemin, joka mahdollistaa julkisen kaupankäynnin yritysten osakkeilla säännellyillä markkinoilla.

Keskeiset pörssi suomessa

Vaikka Suomi on pieni maa, sillä on maailmanlaajuisesti tunnettuja brändejä, jotka muodostavat sen pörssin peruskallion televiestinnän, paperituotteiden ja tekniikan aloilla.

 1. Televiestintä

Nokia, Ericsson ja Telia Company ovat pohjoismaisia telekommunikaatiotitaaneja, joilla on panoksia seuraavan sukupolven 5G-verkoissa. Vaikka Nokialla on ollut ylä- ja alamäkiä, se on edelleen suomalaisen tekniikan ylpeys.

 1. Pankki- ja vakuutustoiminta

Suuret pankki- ja vakuutusyhtiöt, kuten OP Ryhmä, Nordea Pankki ja Sampo-ryhmä, hallitsevat tätä pohjoismaisten talouksien elinehtona olevaa sektoria. Konservatiivinen politiikka kesti subprime-kriisin.

 1. Metsätuotteet

Stora Enson ja UPM-Kymmenen johtamat sellu- ja paperituotteet ovat tuttuja nimiä eri puolilla Suomea, joilla on suuria metsävaroja. He keskittyvät kestävään hankintaan ja biotuotteiden innovaatioihin.

 1. Energy & Utilities

Fortum on vakiintunut sähköntuottaja ja -jakelija, joka on Suomen pyrkimys kohti hiilineutraalia energiankulutusta vuoteen 2035 mennessä lisäämällä tuuli-, aurinko- ja vesikapasiteettia.

 1. Materiaalit ja kaivostoiminta

Luonnonvarat ohjaavat alueen raskasta teollisuutta, kun Nokian Renkaat, Kemira, Outokumpu ja YIT keskittyvät kaivostoimintaan, suunnitteluratkaisuihin ja rakennusmateriaaleihin, kuten puutavaran, kemikaalien ja metallien.

Tämä kattaa tärkeimmät toimialat ja yritykset, jotka hallitsevat markkinatoimintaa Nasdaq Helsingissä ja koko Suomen taloudessa.

Edut pörssi sijoittaminen

Osakemarkkinoille osallistuminen tarjoaa ainutlaatuisia etuja sijoittajille, jotka haluavat laittaa rahansa töihin:

 1. Kasvupotentiaali

Osakkeet tuottavat historiallisesti enemmän kuin muut omaisuuserät pitkien ajanjaksojen aikana, mikä tarjoaa salkun kasvua, joka päihittää inflaation. Suuria voittoja tapahtuu talouden noususuhdanteen aikana.

 1. Osinkotulot

Kypsät suomalaisyritykset tuottavat tasaisesti ja jakavat voiton omistajiensa kanssa eläketuloa tuottavien osinkojen kautta.

 1. Osittainen osakekauppa

Sijoittajat voivat ostaa murto-osuuksia osakkeista mobiilisovelluksilla, jolloin markkinoille pääsevät vain aloittavat yksityishenkilöt pienillä erillä.

 1. Monipuolistaminen

Osakkeiden lisääminen tasapainottaa salkut, jotka on kohdistettu voimakkaasti joukkovelkakirjalainoihin, kiinteistöihin ja käteiseen, tarjoamalla korreloimattoman omaisuusluokan paremman riskikorjatun tuoton saavuttamiseksi.

 1. Suojaus

Kun muut omaisuuserät heikkenevät inflaation tai romahdusten vuoksi, laadukkaat osakkeet suojaavat tappioilta ja lyhentävät taantumia hajautetussa salkussa.

Osakekasvusta pörssi osallistuminen Suomen osakemarkkinoille voi tasoittaa tietä taloudelliseen turvaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että suomen pörssi ovat houkutteleva areena sijoittajille. Ymmärtämällä sen monimutkaisuudet, pysymällä ajan tasalla markkinatrendeistä ja omaksumalla strategisen lähestymistavan sijoittajat voivat navigoida tässä rahoitusmaailmassa luottavaisin mielin.

Mikä on pörssi ja sen toiminnot?

Pörssi on virtuaaliset markkinapaikka, jossa sijoittajat voivat käydä kauppaa arvopapereilla, kuten osakkeilla, velkakirjoilla ja johdannaisilla. Pörssi tuo yhteen ostajat ja myyjät ja helpottaa näiden välistä kaupankäyntiä.

Miten pörssit ansaitsevat rahaa?

Pörssit ansaitsevat rahaa perimällä maksuja listautuneilta yrityksiltä ja sijoittajilta/välittäjiltä. Nämä maksut liittyvät kaupankäyntiin, tiedonvälitykseen sekä muihin palveluihin joita pörssi tarjoaa.

Miten opiskella osakemarkkinoita?

Osakemarkkinoita voi opiskella lukemalla alan kirjallisuutta, seuraamalla mentorin neuvoja, ottamalla verkkokursseja, pyytämällä asiantuntijan apua, analysoimalla markkinoiden kehitystä sekä avaamalla sijoitustili ja käymällä itse kauppaa.

Kuinka monta osaketta minun pitäisi vähintään ostaa?

Perinteisesti pienin määrä on yksi osake, mutta nykyään voi ostaa murto-osia osakkeista esimerkiksi kuukausisäästämisen kautta. Näin pienelläkin summalla pääsee alkuun.

Antavatko osakkeet tuloja?

Monet yritykset maksavat osakkeenomistajilleen osinkoa – säännöllinen maksu, joka perustuu niiden tulokseen. Vaikka osinkoina maksettavat pienet summat saattavat tuntua mitättömiltä, varsinkin kun aloitat sijoittamisen, ne ovat vastuussa suuresta osasta osakemarkkinoiden historiallisesta kasvusta.

Mikä on pörssin tarkoitus?

Pörssi tuo yritykset ja sijoittajat yhteen. Pörssi auttaa yrityksiä hankkimaan pääomaa tai rahaa laskemalla liikkeeseen osakkeita, jotka myydään sijoittajille. Yritykset sijoittavat nämä varat takaisin liiketoimintaansa, ja sijoittajat saavat ihanteellisessa tapauksessa voittoa sijoituksestaan kyseisiin yrityksiin.

Mitä eroa on pörssin ja osakemarkkinoiden välillä?

Pörssi on markkinapaikka tai infrastruktuuri, joka helpottaa osakekauppaa. Toisaalta osakemarkkinat on sateenvarjotermi, joka edustaa kaikkia osakkeita, joilla käydään kauppaa tietyllä alueella tai tietyssä maassa. Osakemarkkinat esitetään usein indeksinä tai eri osakkeiden ryhmittymänä, kuten S&P 500.

Montako osaketta kannattaa ostaa?

Jaetaan käytettävissä oleva pääoma osakkeen senhetkisellä kurssilla, jolloin saadaan osakkeiden optimaalinen lukumäärä. Jos voi ostaa murto-osia, tulos on sellaisenaan ostettava määrä. Muussa tapauksessa pyöristetään alaspäin lähimpään kokonaislukuun.

Miten osakkeilla tienaa?

Osakkeista voi saada tuottoa kahdella tavalla: osinkoina eli voitonjakona sekä mahdollisena osakkeen arvonnousuna. Pitkällä aikavälillä molemmilla on merkittävä vaikutus kokonaistuottoon.

Kuka valvoo pörssiä?

Suomessa pörssiä valvoo Finanssivalvonta (Finanssivalvonta), joka on kansallinen sääntelyelin, joka vastaa maan rahoitusmarkkinoiden ja -laitosten valvonnasta ja ohjauksesta.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *